Waarom gaan we eigenlijk op fietsvakantie met onze dochter is een veelgehoorde vraag. Het antwoord is heel simpel; omdat wij het alle drie ontzettend leuk vinden.
Toen Mathilde nog heel klein was zijn we wel een aantal jaren met deauto op reis geweest naar Schotland en Wales, maar we zaten alleen in de auto om op de plek van bestemming te komen en van daaruit maakten we meestal wandeltochten met Mathilde in de rugdrager. Op een gegeven moment werd ze daar te zwaar voor en het autorijden zelf begon haar ook al snel te vervelen. Toen ze vijf jaar was hebben we het besluit genomen om toch maar weer te gaan fietsen. Zeker toen Mathilde bij het zien van de aanhangfiets gelijk dolenthousiast was.

Het eerste jaar trapte ze nog wel niet zoveel mee en liet papa het meeste werk doen, alhoewel ze bij het afdalen fanatiek probeerde om een nog grotere snelheid te bereiken. Maar naarmate ze ouder en sterker werd is ze steeds meer gaan meetrappen, hetgeen duidelijk merkbaar is voor degene die de trailer trekt.
Hoe hou je een fietsvakantie met een kind leuk voor ouders en kind. Dat hangt natuurlijk grotendeels af van het karakter en de belangstelling van de reisgenoten.
Belangrijk is dat je tijdens het trekken onderweg genoeg leuke, interessante dingen voor het kind bekijkt. Een speeltuin onderweg doet bijvoorbeeld vaak wonderen. Hoe moe een kind ook is uit een speeltuin weet een kind altijd nieuwe energie te halen. Verder de dagafstand niet te groot maken, meestal rijden wij een 60 tot 70 km per dag met een enkele keer een dagafstand van 80-90 km maar dat is een uitzondering. Om de 15-20 km maken we minimaal één stop om iets te doen, te bekijken om te eten of een speeltuin te bezoeken.
Ook zorgen wij ervoor dat we 's middags niet te laat op een camping aankomen. Meestal om een uur of vier, zodat er op de camping aangekomen genoeg tijd is om eventueel vriendjes of vriendinnetjes te zoeken om mee te spelen. Dit houd wel in dat we 's ochtends bijtijds vertrekken om deze afstanden te fietsen. Ook treken we niet iedere dag verder maar blijven af en toe één of twee dagen op een leuke plek staan [ afgelopen jaar zelfs zes dagen op één plek ].

Het eerste jaar kampeerden we in een tunneltent met een apart slaapgedeelte voor Mathilde, maar daarna wilde ze al snel een eigen tentje. Ze heeft daarom op een tenten beurs zelf een mooi éénpersoonstentje uitgezocht. Zelf slapen we weer in onze oude schaapskooitentje. Mathilde's tentje zetten we op vlak naast de onze zodat als ze ons 's nachts nodig heeft ze alleen maar even hoeft te roepen. Ze slaapt hier zo al een paar jaar met veel plezier in. Ze kan ook de tent voor een groot deel zelf opzetten en afbreken wat het ook extra leuk maakt.

Wat speelgoed betreft nemen we niet zoveel mee. Er gaan altijd wel wat knuffels mee, niet te veel want meestal worden er onderweg nog wel wat nieuwe gekocht. Verder nemen we een klein balletje mee om gooi en vang spelletjes mee te doen, een strandbal en lees-, teken- en puzzelboekjes voor 's avonds en met slecht weer. Verder hebben kinderen meestal niet zoveel nodig en spelen ze met de dingen die ze ter plekke zien en vinden.

Onze dochter is verder heel geïnteresseerd in de natuur en in oude kastelen e.d. Dus onderweg kunnen we meestal wel genoeg dingen vinden om haar te vermaken, en onszelf natuurlijk.