Eén van de leuke dingen van op fietsvakantie gaan ligt ook in de voorbereiding. Ieder jaar in december/januari begint dat al met het bedenken van een vakantiebestemming. Waar willen we heen, wat willen we bekijken, hoe komen we er? We halen dan wat folders bij het reisbureau en surfen op het internet op zoek naar interessante ideeën.

Als we dan een bestemming hebben uitgekozen gaan we uitzoeken wat er allemaal te bekijken is daar en hoe het zit met de overnachtingsmogelijkheden. We maken voor onszelf een klein lijstje van wat we zeker willen bekijken. We doen dit niet te gedetailleerd want tijdens de reis laten we veel afhangen van de omstandigheden aldaar. Wat overnachtingsmogelijkheden betreft zoeken we meestal alleen uit waar we de eerste nacht na aankomst terecht kunnen.
Voor 2001 hadden we eigenlijk een tocht over de schotse eilanden Annan en Kintyre uitgekozen. Tijdens de voorbereiding zagen we dat er vanuit Campbeltown op Kintyre een veerboot ging naar Ballycastle in Noord-Ierland. Bij het zoeken op internet naar het vaarschema van deze veerdienst bleek de veerdienst helemaal niet meer te bestaan. Aangezien we nu toch wel het liefst naar Noord-Ierland wilden hebben we daarom ons reisdoel sterk aangepast en de schotse eilanden voor een ander jaar gelaten.

Dit soort dingen als veerboten zoeken we wel goed uit zeker nadat we in Denemarken een keer hiermee de mist zijn ingegaan. We wilden hier de boot van Sjaelland naar Langeland nemen, maar door het gereedkomen van de brug over de Støre Baelt bleek deze niet meer te varen, zoals meer verbindingen tussen de Deense eilanden. Gevolg was dat we om moesten rijden om een andere verbinding te nemen, te weten de fietsbus over de brug van de Støre Baelt naar Funen, dus niet naar Langeland omdat daar geen verbinding meer mee is vanaf Sjaelland.

Ook het zoeken en kopen van de juiste kaarten en de bestudering daarvan geeft ons al veel voorpret en geeft in ieder geval een sterk verlangen naar de eigenlijke reis.