Tegenwoordig worden op veerbootverbindingen vaak snelle boten ingezet die meerdere keren per dag heen en weer kunnen varen. Bijvoorbeeld op het traject Hoek van Holland - Harwich waar de Stena Discovery twee keer per dag heen en weer vaart. Ook over de Ierse zee varen tegenwoordig veel van deze snelle boten evenals tussen diverse Deense eilanden.
Voordeel van deze boten is de snelle overtocht. Wijzelf geven er echter de voorkeur aan om als de mogelijkheid er is gebruik te maken van een traditionele veerboot.

Ten eerste omdat we meestal geen haast hebben als we op vakantie zijn. Ten tweede vinden we het altijd leuk om op een zeereis lange tijd buiten op het dek te zijn en te kijken naar vogels, andere schepen en om gewoon rustig te genieten van het varen op zee. Onze ervaring is ook dat het eten op een traditionele ferry beter is dan op een snelle boot.
Afgelopen zomer namen we op de heenweg van Cairnryan in Scotland de gewone veerboot naar Larne in Noord-Ierland en konden we aan boord kiezen uit een redelijk uitgebreid menu , werd het eten pas na onze bestelling bereid en kregen we er nog een flesje wijn bij. Op de terugweg namen we een HSS oftewel een snelle boot en konden we in het restaurant alleen maar vooraf bereide etenswaar uit de schappen pakken.
Het eten hier is ingericht om zoveel mogelijk mensen in zo'n kort mogelijke tijd te verwerken. Een traditionele ferry is meestal ook rustiger omdat de meeste automobilisten de voorkeur geven aan een snelle overtocht.
Helaas heb je als fietser niet altijd een keus, wel in ieder geval op de overtochten Cairnryan - Larne en in Denemarken op de overtocht Ebeltoft - Sjaellands Odde.