Misschien herken je het wel, je zit vol plannen om weer verder te trekken en in gedachten zit je al op de fiets. Maar je ligt nog in je slaapzak en ligt te luisteren naar het getik van de regen op je tentdoek, soms hard soms zacht, maar altijd nat. Wat doe je dan? Denk je het wordt vast wel droog zo en ga je alles toch klaar maken voor vertrek, of draai je je nog een keer om omdat het waarschijnlijk toch voorlopig niet droog wordt!
Hier volgt daarover een stukje uit ons reisdagboek:

3 augustus 1998 Longtown - Hexham 71 km. "Oef, wat een regen! Vannacht begon het, om zeven uur was het even droog dus zijn we opgestaan en begonnen met het afbraakritueel. Het begon al gauw weer te regenen maar we hebben het afbreken toch doorgezet. Als het om zeven uur even droog is, dan kan het ook op een ander tijdstip droog worden. Dat was ook zo, maar de eerste uren helaas niet. Mathilde had van de boerin gisteravond kakelverse eieren gekregen dus hadden we vanmorgen wel een lekker ontbijt met gebakken eieren. Na dit lekker warme maal waren we om kwart voor tien klaar voor vertrek. Het laatste uur hadden we rustig aan gedaan zo van dan wordt het misschien wel droog, maar we fietsten dus weg in de stromende regen wat meewarig nagekeken door de boer. De wegen stonden hier en daar een stuk blank maar verder was de route goed te rijden. Rond twaalf uur kwamen we door Greenhead waar we een pub zagen waar barfood werd geserveerd. Om weer warm en een beetje droog te worden hebben we hier maar wat gegeten. Na het eten werd de lucht wat lichter en iets droger en konden we wat meer van het landschap genieten, vooral op de 14% helling die we vlak na de lunch kregen. Na de volgende stop bij het bezoekerscentrum van het Northumberland National Park werd het steeds droger en begon ook af en toe de zon tevoorschijn te komen. Bij de camping in Hexham aangekomen ging de zon echt schijnen en bleef het ook verder droog en was het natte leed van deze dag snel vergeten."

Als het 's ochtends regent kun je twee dingen doen blijven staan of vertrekken. Blijf je en wordt het later op de dag droog dan krijg je wellicht spijt van je besluit en vertrek je misschien alsnog. Blijf je en het wordt niet droog dan heb je misschien een verloren dag doorgebracht in je tent. Vertrek je en het wordt droog dan heb je de juiste beslissing genomen. Vertrek je en het blijft regenen dan ben je in ieder geval een stuk verder en kun je de volgende dag de omgeving hier bekijken of weer verder gaan. Wat je ook doet op zo'n moment hangt af van hoeveel tijd je nog hebt en wat je verdere plannen zijn voor de reis.