De eerste fietsvakanties

Ook voor de geboorte van Mathilde zijn we vaak op fietsvakantie geweest. Vooral veel in Engeland, maar ook in Zweden en Nederland. In het begin gewoon op onze stadsfietsen met héél véél bagage. Later werden we meer ervaren en kwamen er geschiktere fietsen en (veel) minder bagage.

Dit bleek later onze laatste fietsvakantie met z'n tweeën te zijn en eigenlijk ook een beetje de eerste met z'n drieën. Dit keer zijn we in het zuiden gestart en langs de oostkust naar het noorden gereden naar Yorkshire waarbij we uiteraard weer een bezoek hebben gebracht aan ons favoriete York.

OEng1992

Eigenlijk een terugkeer naar onze eerste fietsvakantie, maar nu waren we beter voorbereid en uitgerust zodat we veel verder zijn gekomen. Langs de zuidkust tot aan Stonehenge.  Daarna door de Cotswolds en boven Londen terug naar de kust voor de overtocht Harwich - Hoek van Holland.

ZEng1991

In die tijd voer DFDS-Seaways nog vanuit Amsterdam naar Göteborg. Voor ons was dat natuurlijk een mooie aanleiding om deze overtocht een keer te nemen. Het is ten slotte best leuk om eens door de sluizen van IJmuiden te varen in plaats van er langs te fietsen. Zweden is ons ook goed bevallen dat jaar, we zijn vanuit Göteborg naar het noordoosten gefietst voor een tocht rond het grote Vänern-meer.

Zwe1990

Er zijn van die streken waar je steeds weer terug keer in de loop van de tijd, zo'n streek is Yorkshire in Noord-Engeland. Hier zijn we na die eerste keer in 1989 nog regelmatig terug gegaan. Enerzijds omdat het voor ons vrij goed bereikbaar is, er ligt alleen maar een plas water tussen Ijmuiden en Noord-Engeland. Anderzijds omdat het daar zo verschrikkelijk mooi is en één van de leukste steden die we ooit bezocht hebben ligt daar: York.

York1989

In de zomer van 1987 waren we van plan vanuit Zwolle langs de Nederlands-Duitse grens naar het zuiden te rijden. Vanwege de schade vorig jaar toegebracht aan onze tent door een hongerige grijze eekhoorn en een al te enthousiaste uitloper van een orkaan hebben we een nieuwe tent aangeschaft een degelijke katoenen schaapskooiluifel van het merk Esvo.
Ver zijn we niet gekomen dat jaar, door de vele regenbuien hebben we deze tocht na een kleine week vroegtijdig afgebroken in Doetinchem. Alhoewel de regen niet de enige reden was voor het beëindigen van deze reis. De nieuwe tent is in ieder geval wel uitvoerig getest op waterdichtheid, een test die deze glansrijk heeft doorstaan. Het nadeel van een katoenen tent komt is dat soort weersomstandigheden ook sterk naar voren, zodra je de tent niet droog kunt opbreken ben je gedwongen om met een aanzienlijk extra gewicht op je fiets te rijden vanwege het natte tentdoek.
Zoals gezegd zijn we vanuit Zwolle vertrokken en wel vanaf het huis van één van onze oma's waar we eerst een paar dagen hebben gelogeerd. We zijn begonnen met wat rondritten in de omgeving van deze fraaie Hanzestad, ook het  stroomgebied van de IJssel is zeer de moeite waard. Vanuit Zwolle zijn we via de Lemelerberg naar het zuidoosten gereden tot aan Delden naar de kasteeltuinen van landgoed Twickel.
Door de regen en wind kwamen ook de verkoudheden opzetten wat ook niet helpt bij het lekker fietsen. Aangekomen in de Achterhoek was ons enthousiasme aardig afgenomen. Na contact met het thuisfront hoorden wij dat er ons beiden een baan was aangeboden bij een hoveniersbedrijf in Geldrop om daar wat werkervaring op te doen. Als werkloze schoolverlaters konden wij deze kans niet voor bij laten gaan van daar dat we toen maar besloten om de fietsen in Doetinchem op de trein te zetten voor een enkele reis Geldrop. We konden daar niet alleen een aantal maanden werken, maar moesten gelijkertijd ook als anti kraak een vrijstaande villa bewonen.

Zo werd dus voor de eerste en enige maal een vakantie van ons vroegtijdig afgebroken, maar erg verdrietig waren we daar toen niet over.

Onze eerste vakantie met Werna samen was direct op de fiets, we kenden elkaar nog geen jaar maar waren het snel eens dat het een vakantie op de fiets zou worden. We hadden totaal geen ervaring hiermee en hadden ook geen idee van wat je aan spullen wel en welke zeker niet moet meenemen. We gingen dan ook veel te zwaar beladen op weg, gewoon op onze stadsfietsen met drie versnellingen met spijkerbroeken en dikke truien in de bagage. We vertrokken vanaf mijn ouderlijk huis in Vlaardingen vol goede moed op weg naar Zeebrugge, waar we de ferry naar Dover wilden nemen.

ZOEng1986

Ervaring met fietsvakanties hadden we totaal niet,  maar die zouden we al snel krijgen.

"Na de vorige dag al wat voorpret (tussen aanhalingstekens) te hebben gehad, in de vorm van het inpakken van alle bagage die mee moest, konden we vanmorgen dan vol goede moed op onze zwaar beladen fietsen stappen. In het begin trilden onze sturen nogal, van het niet gewende gewicht, maar alras ging dit beter."