Onze eerste vakantie met Werna samen was direct op de fiets, we kenden elkaar nog geen jaar maar waren het snel eens dat het een vakantie op de fiets zou worden. We hadden totaal geen ervaring hiermee en hadden ook geen idee van wat je aan spullen wel en welke zeker niet moet meenemen. We gingen dan ook veel te zwaar beladen op weg, gewoon op onze stadsfietsen met drie versnellingen met spijkerbroeken en dikke truien in de bagage. We vertrokken vanaf mijn ouderlijk huis in Vlaardingen vol goede moed op weg naar Zeebrugge, waar we de ferry naar Dover wilden nemen.

ZOEng1986

Ervaring met fietsvakanties hadden we totaal niet,  maar die zouden we al snel krijgen.

"Na de vorige dag al wat voorpret (tussen aanhalingstekens) te hebben gehad, in de vorm van het inpakken van alle bagage die mee moest, konden we vanmorgen dan vol goede moed op onze zwaar beladen fietsen stappen. In het begin trilden onze sturen nogal, van het niet gewende gewicht, maar alras ging dit beter."

Veel afstand hebben we niet afgelegd, hoeveel precies weten we ook niet maar we hebben wel veel meegemaakt die eerste reis. We zijn in een paar dagen naar Zeebrugge gefietst voor de veerboot naar Dover. In Zeeland hadden we gelijk te maken met een stevige tegenwind (in alle jaren daarna dat we af en toe in Zeeland waren hebben we ook altijd diezelfde ervaring).

De eerste avond wilden we een maaltje gaan koken op onze nieuwe gasbrander, helaas bleek er een rubbertje te ontbreken bij de brander, waardoor het gas uit het doorpriktankje direct vervloog. Dat werd dus gelijk brood eten die avond, en de volgende dag konden we op zoek naar het ontbrekende onderdeel. Problemen met nieuwe branders hebben we in de loop der jaren wel vaker gehad, maar erger dan één avond geen warme maaltijd is het gelukkig nooit gekomen. 

Na een rustige oversteek kregen we onze eerste schitterende aankomst bij de White Cliffs of Dover, dat is en blijft toch één van de mooiste aankomsten in Engeland. Het fietsen in Engeland viel na aankomst reuze mee, ondanks de klimmetjes die we gelijk te verwerken kregen. Maar na de tegenwind in Zeeland was het fietsen hier een hele verademing. In die tijd wreden we nog gewoon op de kaart, we hadden ongeveer een idee van waar we heen wilden en probeerden dat te doen door in ieder geval wel de hoofdwegen te vermijden.

We wilden in ieder geval een bezoek brengen aan de tuinen van Sissinghurst en de stoomtrein van Tenterden.