Het vierde en laatste jaar met Mathilde op de aanhangfiets. Ze word nu toch wel te zwaar hiervoor, ze trapt weliswaar steeds beter mee (vooral heuvelaf) maar voor mij levert het toch steeds meer problemen op. Wel hebben we dit jaar de mooiste tocht tot nu toe gemaakt met z'n drieën op de fiets. Door Noord-Engeland en Zuid-Schotland naar Noord-Ierland en weer terug. In die tijd waren er nog niet zoveel landelijke fietsroutes zoals tegenwoordig met het National Cycle Network. Over het algemeen zoeken we dan ook zelf onze route aan de hand van kaarten van de streek.

Naar Noord-Ierland
De eerste dagen reden we weer over bekende wegen vanaf de ferry in Newcastle naar het westen. Newcastle door gaat altijd heel goed er loopt een prima fietsroute, de NCN 72. Vrijwel direct wanneer je het terrein van de ferry af rijdt kom je hier al bordjes van tegen. Het eerste deel tot aan de stad gaat over een vrijliggend fietspad, met af en toe hekjes bij het kruisen van een weg waar ook auto's mogen rijden. Die hekjes zijn wel lastig als je zoals wij met een trailer rijdt. Dit eerste stuk kan je in ieder geval al een beetje wennen aan het klimmen en dalen in dit land. De route lijdt je doord e buitenwijken van Newcastle naar de oever van de Tyne waarlangs het prima fietsen is, hoewel je de weg wel deelt met vele voetgangers. Na Newcastle vervolg je de route langs Hadrian's Wall waarbij er hier en daar ook serieus geklommen moet worden. Hier kreeg ik ook dit jaar weer last van mijn spieren door het fietsen met de trailer met Mathilde. Ze kan meefietsen en wanneer ze dat doet merk je dat wel, maar thuis train je eigenlijk te weinig en helemaal niet met volledige bepakking dus na enige tijd slaat de verzuring toch wel toe. Een camping is hier gelukkig vaak snel gevonden en bij Hexham in Acomb konden we weer herstellen van de inspanning. De volgende dagwilden we een naar een camping bij Longtown, iets ten noorden van Carlisle, rijden. Op die camping hadden we een paar jaar eerder ook al gestaan tijdens onze eerste trektocht met de trailer. We vervolgden onze weg over de B6318, een typisch Britse weg die als een lineaal dwars door het landschap is getrokken met daarbij de nodige steile hellingen. Door een stevige tegenwind schoot dat vooral 's ochtends niet erg op, en door problemen met één van mijn fietstassen werd vooral mijn humeur er ook niet beter op. Maar zoals zo vaak in dit soort situaties helpt een rustpauze met een goede lunch enorm, daarna ziet de wereld er vaak anders uit naar je gevoel en gaan de dingen opeens veel makkelijker. Na de pauze bij Once Brewed, één van de romeinse forten langs Hadrian's Wall, ging het fietsen beter, we daalden ook langzaam weer af naar zeeniveau waarbij we echter wel een paar beekdalen door moesten wat een enkele keer zelfs betekende dater even gelopen moest worden.

De eigenaresse van de camping herkende ons meteen en ze was in ieder geval blij dat er toch wat gasten kwamen dit jaar. Door de Foot and Mouth disease waren er dit jaar toch minder kampeerders. Onderweg zagen we heelregelmatig bij de boerderijen ontsmettingsmatten om te voorkomen dat de ziekte via de bezoekers van de boerderij verder wordt verspeidt.

De volgende dag reden we al snel Schotland in, eerst via een vrij vlakke route langs de kust en later meer de heuvels in van Dumfries en Galloway. Een afwisselend landschap met moors, bossen, lochs en vooral ook veel schapen. Rond Dumfries gaan de route flink op en neer, maar verder inde richting van het Galloway Forest Park gaat het meer geleidelijk omhoog en later richting de Ierse Zee ook weer geleidelijk naar beneden. Mathilde kon onderweg gelukkig bij een bezoekerscentrum weer een aanvulling kopen voor haar knuffelverzameling en ook een boekenlegger, iets wat zij vergeten was van huis mee te nemen. De laatste (voorlopig) camping in Schotland is bij Kirkcowan en heeft tot vreugde van Mathilde ook een klein zwembad.

Noord Ierland

 

noordIer2001

Routetabel

Datum Van Naar Afstand (km)
22 jul IJmuiden   2
  Veerboot IJmuiden Tynemouth  
23 jul Tynemouth Acomb 56
24 jul Acomb Longtown 74
25 jul Longtown Crocketford 68
26 jul Crocketford Kirkcowan 74
27 jul Kirkcowan Larne 40
28 jul   rustdag 15
29 jul   Glenariff Forrest Park 75
30 jul Larne  Ballycastle 69
31 jul   Carrick-a-rede 24
1 aug   Giant's Causeway 37
2 aug   Raithlin Island 26
3 aug   Dunlace Castle 56
4 aug   Ballymoney 58
5 aug   Torr Head 44
6 aug Ballycastle Antrim 74
7 aug   Lough Neach 11
8 aug Antrim Larne 68
9 aug Larne  Kirkcowan 43
10 aug Kirkcowan Castle Douglas 74
11 aug Castle Douglas Longtown 90
12 aug Longtown Bellingham 84
13 aug Bellingham Ashington 58
14 aug Ashington Tynemouth 37
  Veerboot Tynemouth IJmuiden  
15 aug   IJmuiden 2
    Totaal 1259