Nederland 2003

In 2003 hebben we van huis uit een rondrit gemaakt door het noorden van Nederland. Daarbij zijn we rond het IJsselmeer gefietst en hebben een bezoek gebracht aan Schiermonnikoog.

Van huis uit zijn we vertokken richting Enkhuizen, waar we het IJsselmeer zijn overgevaren. Door Friesland langs de Waddenkust zijn we naar Lauwersoog gefietst voor de veerboot naar Schiermonnikoog. De camping op Schier hadden we tevoren al gereserveerd, zonder reservering is het helaas niet mogelijk om in het hoogseizoen op Schier te kamperen. Na Schier zijn we door Groningen richting Kuinre in de Noordoostpolder gegaan om van daaruit ons rondje rond het IJsselmeer te vervolgen. Uiteindelijk zijn we bij Amsterdam uit gekomen en vandaar uit weer richting westkust naar IJmuiden.

Nederland3003


 

Afstandstabel

Datum Van Naar Afstand (km)
5 jul IJmuiden Schermerhorn 37
6 jul Schermerhorn Enkhuizen 44
7 jul   Zuiderzeemuseum 0
8 jul Veer Enkhuizen Stavoren  
  Stavoren Slappeterp 64
9 jul Slappeterp Dokkum 59
10 jul Dokkum Schiermonnikoog 35
11 jul   Schiermonnikoog 19
12 jul   Schiermonnikoog 13
13 jul   Schiermonnikoog 19
14 jul Schiermonnikoog Mensingeveer 38
15 jul Mensingeweer Boyle 76
16 jul Boyle  Kuinre 49
17 jul   Weerribben 27
18 jul   Kuinderbos 24
19 jul Kuinre Kampen 50
20 jul Kampen Harderbos 51
21 jul   Harderwijk 20
22 jul Harderbos Blaricum 55
23 jul Blaricum IJmuiden 86
      766

De eerste dag zijn we pas in het begin van de middag van huis gegaan voor een korte rit naar Schermerhorn. Ook de dagen daarna hebben we rustig aan gedaan. Mathilde moet nu voor het eerst alles zelf fietsen en het was natuurlijk even aanzien hoe haar dat afging. Uiteraard hebben we al wel dagtochten gemaakt van te voren, maar met bagage is het toch wel onwennig fietsen voor haar.
In Enkhuizen hebben we een dag uitgetrokken om het Zuiderzeemuseum te bekijken. Daarna zijn we het IJsselmeer overgevaren om door Friesland richting Schiermonnikoog te fietsen.

IJmuiden - Schermerhorn
Deze eerste vakantiedag zijn we na alle voorbereidingen pas in de middag vertrokken voor een vrij korte rit door het vlakke, waterrijke en winderige Noord-Holland. Gelukkig hadden we wind mee in de polders over slingerende wegen langs en over sloten en vaarten.

Vanuit IJmuiden via Beverwijk naar Krommenie daar de LF 25 opgepikt en via het veer bij Spijkerboor naar Schermerhorn.
Hier hebben we gekampeerd op een natuurkampeerterrein 'Kampje de Myse' achter de sporthal van Schermerhorn met gebruik van enkele kleedkamers van de plaatselijke voetbalvereniging.

Na Schiermonnikoog zijn we eerst naar Pieterburen gereden voor een bezoek aan het zeehondenopvangcentrum. Daarna door Groningen,  Drenthe en Overijssel naar de Noordoostpolder, waar we in Kuinre weer een paar dagen zijn blijven staan. Onder andere om naar de Weerribben te gaan om daar een dag te varen.

Schiermonnikoog - Mensingeweer
Weer vertrokken van Schier en vanuit Lauwersoog naar het oosten gereden richting Pieterburen de LF 10 volgend. Helaas stond er deze een straffe oostenwind wat het fietsen vooral voor Mathilde moeilijk maakt. Zij is nog niet gewend om met flinke tegenwind te fietsen, maar met af en toe wat duwwerk van pa lukt het wel.
Natuurlijk hebben we in Pieterburen een bezoek gebracht aan het bekende zeehondenopvangcentrum om te kijken naar het goede werk dat zij daar verrichten.
Hierna hebben we onze weg vervolgd in zuidelijke richting naar Mensingeweer vlakbij EĆ©nrum. Hier hebben we overnacht op een op een natuurkampeerterrein alleen bestemd voor tenten, 't Hoogelaand'. Dit is een hele leuke kleine camping bij een voormalige boerderij in het mooie Groningse land, met gegarandeerd plaats voor trekkers te voet of op de fiets.

Aan het eind van iedere vakantie komt het moment dat je weer aan naar huis gaan moet denken. Daarvoor hebben we eerst een bezoek gebracht aan het Dolfinarium in Harderwijk. Langs het IJsselmeer zijn we verder naar het westen gereden. Daarbij zijn we langs Amsterdam gefietst waar we o.a. het fraaie Durgerdam hebben bekeken.

Kuinre - Kampen
Weer een fietstocht op een tropische dag, dit keer hebben we echter niet zo'n hele grote afstand afgelegd. In ieder geval minder dan dat we oorspronkelijk van plan waren. Eerst Van Kuinre naar Blokzijl dwars door de noordoostpolder over een lange rechte weg. Na Blokzijl kwamen we in een mooier en gevarieerder landschap terecht bij de Wieden en de kop van Overijssel. Hier hebben we de LF3 gevolgd die hier bijna dezelfde weg volgt als de Zuiderzeeroute. Vanwege de warmte zijn we gestopt bij de Hanzestad Kampen. De camping ligt net buiten de stad aan de andere kant van de IJssel, het is een camping met veel caravans maar het plekje waar we stonden lag vrij rustig en we hadden in ieder geval een schaduwplek.