De eerste dag zijn we pas in het begin van de middag van huis gegaan voor een korte rit naar Schermerhorn. Ook de dagen daarna hebben we rustig aan gedaan. Mathilde moet nu voor het eerst alles zelf fietsen en het was natuurlijk even aanzien hoe haar dat afging. Uiteraard hebben we al wel dagtochten gemaakt van te voren, maar met bagage is het toch wel onwennig fietsen voor haar.
In Enkhuizen hebben we een dag uitgetrokken om het Zuiderzeemuseum te bekijken. Daarna zijn we het IJsselmeer overgevaren om door Friesland richting Schiermonnikoog te fietsen.

IJmuiden - Schermerhorn
Deze eerste vakantiedag zijn we na alle voorbereidingen pas in de middag vertrokken voor een vrij korte rit door het vlakke, waterrijke en winderige Noord-Holland. Gelukkig hadden we wind mee in de polders over slingerende wegen langs en over sloten en vaarten.

Vanuit IJmuiden via Beverwijk naar Krommenie daar de LF 25 opgepikt en via het veer bij Spijkerboor naar Schermerhorn.
Hier hebben we gekampeerd op een natuurkampeerterrein 'Kampje de Myse' achter de sporthal van Schermerhorn met gebruik van enkele kleedkamers van de plaatselijke voetbalvereniging.Schermerhorn - Enkhuizen 
Vanuit Schermerhorn via de LF 25 naar Schardam. Van daar de Markermeerkust volgend over de LF 2 via Hoorn naar Enkhuizen.
De camping in Enkhuizen 'camping Enkhuizerzand' is een grote camping gelegen tussen het 'Sprookjeswonderland' en het 'Zuiderzeemuseum'. De camping is vrij duur maar je krijgt wel een gratis toegangskaartje voor het nabijgelegen zwembad. Er is hier een apart tentenveld tegen de oude stadsmuur.

Zuiderzeemuseum
Bezoek gebracht aan het Zuiderzee museum, een heel leuk museum ook voor kinderen, hooggewaardeerd door de museumbende. Hier hoef je niet alleen maar te kijken naar het leven van vroeger, maar je kunt ook veel dingen doen. Kinderen kunnen een tijdje in klederdracht rondlopen, ze kunnen zelf een springtouw in elkaar draaien, een klomp met een zeil maken, een ouderwetse les volgen in geschiedenis of in schoonschrijven en nog veel meer. 

Een museum waar je een dag voor kunt uittrekken.

Enkhuizen - Slappeterp
Vroeg opgestaan om de eerste veerboot om kwart voor negen van Enkhuizen naar Stavoren te nemen. Voor deze vakantie hebben we er een tijd over gedacht om over de afsluitdijk naar Friesland te rijden, maar voor een meisje van tien leek ons dat niet echt leuk, met wind in de rug is zo'n lang recht stuk al saai. Met het risico op wind tegen zou het echt vervelend worden.
We namen dus de vroege boot om daarna nog de hele dag door Friesland te kunnen rijden. 
Vanuit Stavoren hebben we de LF 23 noordwaarts genomen via kustplaatsjes als Hindeloopen, Workum en Makkum langs de IJsselmeerkust richting de afsluitdijk. Helaas is het IJsselmeer hier verscholen achter een hoge dijk.
Bij de afsluitdijk hebben we niet de LF 10 opgepakt naar Harlingen die over de zeewering loopt, maar we de gewone weg gevolgd onder langs de dijk naar Harlingen. Hiervandaan hebben we de LF 24 genomen via Franeker naar Slappeterp, waar we op een zeer goed natuurkampeerterrein aankwamen.
Camping Slappeterp is echt een aanrader, rustig gelegen en met een theetuin waar nog eigengebakken taart wordt geserveerd. 's Avonds werden spontaan alle kinderen op de camping meegenomen voor een rit op de ponykar. Verder was men bezig met het maken van een maïsdoolhof, helaas was de maïs tijdens ons bezoek nog niet zo hoog.

Slappeterp - Dokkum
Deze dag hebben we een stukje van de elfstedenroute gevolgd slingerend door het Friese land. Later ook een beetje onze eigen route toen we er achter kwamen dat deze route ons pas na Dokkum naar Bartlehiem zou leiden en wij eigenlijk eerst naar Bartlehiem wilden en daarna pas naar Dokkum om daar een camping te zoeken.
De camping daar ligt vlak tegen het centrum aan. Eenvoudig maar goed gelegen op loopafstand van het centrum van Dokkum.

Dokkum - Schiermonnikoog
Vanuit Dokkum noordwaarts naar de Waddenkust gereden, daar de LF 10 opgepikt naar Lauwersoog waar we om half twee de veerboot naar Schiermonnikoog hebben genomen.
We staan op de enige camping van Schier "camping Seedune". De enige camping op Schier dus ze kunnen een behoorlijke overnachtingprijs vragen, de camping komt toch wel vol, Schier is een eiland dat veel mensen trekt, veel rustzoekers want de stilte op dit autovrije eiland is werkelijk geweldig.

Schiermonnikoog
Het nadeel van een eiland zonder auto's is dat veel fietsers spontaan alle verkeersregels vergeten. Er heerst een prettige chaos, vooral in het dorp Schiermonnikoog ,waar de fietsers kris kras door elkaar rijden maar alles, voor zover wij konden waarnemen, zonder ongelukken. Gelukkig is het buiten het dorp een stuk rustiger en overzichtelijker.
De eerste dag op Schier hebben we een rondrit over het eiland gemaakt. Met de fiets is dat niet zo veel want na 20 km heb je al een rondje gemaakt over het hele deel van het eiland dat met de fiets toegankelijk is. 
We hadden in een folder gelezen dat het hele eiland vrij toegankelijk is, maar dat is helaas maar beperkt waar. De oostelijke helft van het eiland is namelijk tijdens het broedseizoen afgesloten voor bezoekers, wij konden alleen nergens lezen van wanneer tot wanneer deze periode loopt. We waren hier half juli maar toen we in dit gebied wilden gaan wandelen naar 'de Balg' mochten wij er nog niet in.
Het westelijk deel 'het rif' is wel vrij toegankelijk dit stuk wad is in ieder geval ook heel leuk om rond te struinen en om te kijken wat hier allemaal leeft op en in het wad.