Na Schiermonnikoog zijn we eerst naar Pieterburen gereden voor een bezoek aan het zeehondenopvangcentrum. Daarna door Groningen,  Drenthe en Overijssel naar de Noordoostpolder, waar we in Kuinre weer een paar dagen zijn blijven staan. Onder andere om naar de Weerribben te gaan om daar een dag te varen.

Schiermonnikoog - Mensingeweer
Weer vertrokken van Schier en vanuit Lauwersoog naar het oosten gereden richting Pieterburen de LF 10 volgend. Helaas stond er deze een straffe oostenwind wat het fietsen vooral voor Mathilde moeilijk maakt. Zij is nog niet gewend om met flinke tegenwind te fietsen, maar met af en toe wat duwwerk van pa lukt het wel.
Natuurlijk hebben we in Pieterburen een bezoek gebracht aan het bekende zeehondenopvangcentrum om te kijken naar het goede werk dat zij daar verrichten.
Hierna hebben we onze weg vervolgd in zuidelijke richting naar Mensingeweer vlakbij Eénrum. Hier hebben we overnacht op een op een natuurkampeerterrein alleen bestemd voor tenten, 't Hoogelaand'. Dit is een hele leuke kleine camping bij een voormalige boerderij in het mooie Groningse land, met gegarandeerd plaats voor trekkers te voet of op de fiets.

Mensingeweer - Boyl
Eén van de warmste dagen deze reis en ook één van de langste afstand afgelegd door Groningen en Drenthe naar Boyl in zuidoost Friesland.
Eerst een stukje over een eigen route via Zuidhorn naar Peize. van daaruit hebben we een stuk de LF 9 gevolgd via Norg en over het Fochteloérveen naar Appelsscha. Daarna via Elsloo richting Boyl waar twee natuurkampeerterreinen vlak naast elkaar liggen, 'de Bekhofschans' en 'de Boekelter'.

Boyl - Kuinre
We zijn op weg naar nationaal park 'de Weerribben'. Eerst een stuk in westelijke richting naar Wolvega om vandaar de bewegwijzerde LF 3 te nemen de 'Rietlandroute' tot bij Kalenberg in de Weerribben. 
Hier vandaan zijn we via Ossenzijl naar Kuinre in de noordoostpolder gefietst, waar in het nabijgelegen Kuinderbos een kampeerterrein van Staatsbosbeheer ligt.
Deze is gelegen aan de Kuinderplas, waar voor de kampeerders een strandje is gemaakt waar je een klein stukje het meer in mag zwemmen. Op een dag als deze met een temperatuur van 30 graden is dat heel prettig na een dag fietsen.

Weerribben
De weerribben zijn een heel interessant natuurgebied waar je het beste varend doorheen moet gaan. Daarvoor hebben we naast het bezoekerscentrum in Ossenzijl een kano gehuurd en zijn daarmee een paar uur gaan varen. In de Weerribben was het die dag enorm rustig, er waren bijna geen andere mensen op het water. Dit kwam vooral doordat het vrij nat was, ook op het water. 

Toen we 's ochtends vertrokken van de camping zag het er nog goed uit na de nachtelijke regen waren er al wat blauwe plekken in de lucht en de weersverwachting was nog een buitje in de ochtend en 's middags droog. Onderweg naar Ossenzijl zagen we wel een donkere lucht achter ons verschijnen, maar we dachten dat dat wel mee zou vallen.

Toen we goed en wel op weg waren kwam heel even de zon door en dachten we erover om wat luchtiger gekleed te gaan varen. Niet veel later echter begon het wat te miezeren en met afwisselend harde en zachte miezer ging het door tot een paar honderd meter van het eindpunt, toen konden we rustig opdrogend 'echt' genieten van dit mooie gebied.

In de weerribben zijn diverse vaarroutes uitgezet die makkelijk uit te breiden en in te korten zijn. Zowel in Ossenzijl als Kalenberg zijn diverse adressen waar je zowel fluisterboten als kano's kunt huren. Op zonnige dagen in het hoogseizoen kan het dan ook behoorlijk druk zijn op het water met al deze vaartuigen.

Kuinderbos
In de omgeving van het Kuinderbos zelf valt ook genoeg te bekijken. In het bos zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgezet. Zelf hebben wij eerst een wandeling vanaf de camping rond de Kuinderplas gemaakt. Deze plas is heel rijk aan verschillende soorten vlinders en libellen.
In de directe omgeving ligt ook bij Luttelgeest een grote orchideeën boerderij, waar deze bloemen uiteraard gekweekt worden, maar waar ook een aantal kassen als tropische tuinen zijn ingericht met daarin naar zeggen wel drieduizend soorten orchideeën.