Aan het eind van iedere vakantie komt het moment dat je weer aan naar huis gaan moet denken. Daarvoor hebben we eerst een bezoek gebracht aan het Dolfinarium in Harderwijk. Langs het IJsselmeer zijn we verder naar het westen gereden. Daarbij zijn we langs Amsterdam gefietst waar we o.a. het fraaie Durgerdam hebben bekeken.

Kuinre - Kampen
Weer een fietstocht op een tropische dag, dit keer hebben we echter niet zo'n hele grote afstand afgelegd. In ieder geval minder dan dat we oorspronkelijk van plan waren. Eerst Van Kuinre naar Blokzijl dwars door de noordoostpolder over een lange rechte weg. Na Blokzijl kwamen we in een mooier en gevarieerder landschap terecht bij de Wieden en de kop van Overijssel. Hier hebben we de LF3 gevolgd die hier bijna dezelfde weg volgt als de Zuiderzeeroute. Vanwege de warmte zijn we gestopt bij de Hanzestad Kampen. De camping ligt net buiten de stad aan de andere kant van de IJssel, het is een camping met veel caravans maar het plekje waar we stonden lag vrij rustig en we hadden in ieder geval een schaduwplek.

Kampen - Harderbos
Weer een warme dag maar ook nu een niet al te grote afstand. Mathilde begint goede fietsbenen te krijgen, want een groot deel van de dag fietste ze voorop waarbij wij flink door moesten trappen om bij te blijven. We volgen nu de Zuiderzeeroute via Elburg en Nunspeet naar Harderwijk. Bij Harderwijk zijn we het Veluwemeer gepasseerd om in het Harderbos in Flevoland  op camping 'de Gaper' van Natuurmonumenten te gaan staan. Deze camping is heel ruim met grote velden, maar is feitelijk onbeheerd, zo leek ons. Er zijn douches die vijf minuten warm water geven en daarna tien minuten niet. Van de campinggasten wordt verwacht dat ze zelf het sanitair schoon maken. Maar of iedereen daar aan mee doet betwijfelen wij. Maar je staat er in ieder geval rustig.
 

Harderwijk
Deze dag zijn we dus alleen maar naar Harderwijk heen en weer gefietst om daar overdag het Dolfinarium te bezoeken. Als je zoals wij zoveel mogelijk wil bekijken moet je er de hele dag voor uittrekken. Voor ons waren vooral natuurlijk de Dolfijnenshow heel belangrijk. Het meest interessant vonden wij echter toch de diverse presentaties van diverse diersoorten die gedaan worden in en rond de lagune.
Na het bezoek aan het Dolfinarium zijn we nog in Harderwijk gebleven om te eten daarvoor kwamen we uiteindelijk terecht in een zeer goede en gezellige bistro 'Mama's Vollen Pot'.

Harderbos - Blaricum
We hebben een tijdje getwijfeld wat we zouden doen na Harderwijk, Gaan we daarna rechtstreeks terug naar IJmuiden of maken we nog een extra rondje om onze vakantiedagen vol te fietsen. We hebben uiteindelijk besloten om maar rechtstreeks naar het westen te fietsen zodat we thuis ook nog wat tijd hebben voor andere dingen.
We zijn dus verder de Zuiderzeeroute gaan volgen. Van Harderwijk langs het Veluwemeer via Spakenburg en Eemnes naar Blaricum, waar we een camping hebben gezocht. Onderweg zijn we door de polder Arkemheem gereden, een interessant gebied waar veel watervogels zitten. O.a. veel soorten eenden, ganzen en ook lepelaars.
Verderop is Spakenburg met zijn oude haven met botters ook een bezienswaardigheid. 
Camping 'De Woensberg' in Blaricum is onze laatste kampplaats, we staan op een bijzonder tentveld in een stuk bos aan de rand van de camping. We konden onze tenten ook neerzetten rond de bossages midden op de grasvelden, maar dan sta je ook midden tussen de caravans.

Blaricum - IJmuiden
De langste tocht van deze reis via de Zuiderzeeroute van Blaricum via Huizen Naarden, Muiden en Diemen voor Amsterdam langs via de Schelingwouderbrug naar het fraaie dorpje Durgerdam.
Vanaf daar hebben we weer een eigen route gevolgd via Landsmeer, het Twiske en de Zaanse Schans naar Assendelft en van daaruit via Buitenhuizen terug naar IJmuiden.
Onderweg kregen we in Muiderberg op een terrasje gezelschap van twee andere fietsers, moeder en zoon uit Apeldoorn, die ook op fietsvakantie waren. Zij waren nog niet zolang onderweg en bleken niet over goede kaarten te beschikken om makkelijk Amsterdam te passeren. Ze wilden naar Heemskerk en aangezien ze dus dezelfde kant op gingen als wij besloten we om een tijdje gezamenlijk op te trekken. Daar het onderling wel klikte, ook tussen Mathilde en Tim, die van dezelfde leeftijd waren, hebben we tot aan Assendelft samen gefietst. Wel werd de afstand voor hen wat groter dan gepland, ze waren van plan dit stuk in twee dagen te fietsen. Helaas hebben we geen adressen uitgewisseld zodat we verder geen contact hebben gehad over hun verdere belevenissen.