Vertrek uit Aberdeen
Even ten zuiden van Aberdeen ligt bij het plaatsje Stonehaven de ruïne van Dunnator Castle. Dit kasteel ligt op een hoge rots voor de kust, te bereiken via een smal paadje met steile trap. Delen van dit kasteel zijn nog intact. Wanneer je er tijd voor hebt is het zeer de moeite waard om in je route op te nemen. Zo hebben wij ook gedaan, we hebben hier rustig een tijdje rondgekeken voor we onze reis naar het zuiden weer vervolgden.

De NCN 1 gaat hier af en toe van de verharde weg af en volgt heel mooie paden vlak langs de kust. Op enkele van deze weggetjes zijn we echter zo door elkaar geschud dat we besloten om een deel van de tocht toch maar over een wat drukere asfaltweg te rijden. Uiteindelijk zijn we bij het plaatsje Montrose gekomen waar we op een camping in de duinen terecht zijn gekomen. We zitten vlak bij het strand en achter de camping staat een fabriek, net of we thuis zijn in IJmuiden.

Vanuit Montrose zijn we vertrokken met een stevige tegenwind die ons de hele dag dwars heeft gezeten. Je merkte hier wel dat je in de buurt van een grote havenstad Dundee kwam. Het verkeer wordt drukker  en zoals gewoonlijk zijn in de steden de route bordjes niet allemaal meer aanwezig of duidelijk zichtbaar. Met een goede kaart is hier echter goed te fietsen. In Monitfeith een voorstad van Dundee is een camping, maar omdat wij hier al om twee uur waren besloten we door te fietsen naar Tayport aan de andere kant van de Firth of Tay waar nog een camping moest zijn volgens onze gegevens. In Dundee moet je naar de Tay Road Bridge over de Firth of Tay. Midden op deze brug loopt een fiets / wandelpad, waar je alleen met de lift op kunt komen. De liften zijn precies groot genoeg voor één fiets met bagage.

Aan de andere kant van de Tay ben je gelijk uit het drukke stadsverkeer, ook kregen we de wind in de rug en vol goede moed reden we naar Tayport. Bij de camping daar aangekomen begon het wat te regenen en we hoopten snel een plek te vinden voor de tent. Helaas voor ons had de beheerder van deze camping besloten dat hij met het kleine tentveldje dat hij had niet zoveel geld kon verdienen en had hij deze plek ingericht met een stacaravan, waarvan hij er al heel veel heeft staan. De dichtsbijzijnde camping vertelde hij was die bij Monifeith 10 mijl terug. Gelukkig begon het wat harder te regenen en begon Mathilde met het vooruitzicht weer een stuk terug te moeten fietsen heel beteuterd te kijken. De warden bleek toch wel gevoelig voor onze situatie en zocht voor ons een klein hoekje waar we voor één nacht wel een tent mochten plaatsen. Zo stonden we op een verder luxe camping een beetje verstopt tussen de caravans maar we waren wel gearriveerd in het Kingdom of Five.

Kingdom of Five
Het Kingdom of Five gelegen tussen Dundee en Edinburgh of tussen de River Tay en de River Forth, is een heel fraaie streek en vooral ook bekend vanwege het plaatsje St. Andrews en de golfbanen aldaar. Langs de kust zijn redelijk wat campings te vinden, maar deze zijn in de zomermaanden meestal overvol zo werd ons verteld door de Warden bij Tayport. We besloten daarom om meer landinwaarts te gaan, hier zijn wel minder campings maar het is daar wel een stuk rustiger. Over het Kingdom of Five lopen deverse variaties van de NCN 1 zowel langs de kust als door het binnenland. Wij zijn rustigaan naar Glenrothes (50 km van Tayport) gereden naar een camping van de Camping en Caravan Club. Bij deze vereniging zijn heel veel campings aangeloten, vele zijn alleen toegenkelijk voor leden, maar de iets grotere zijn vaak ook toegenkelijk voor trekkers zoals wij. Ze zijn meestal mooi gelegen, ruim opgezet en beschikken over goed sanitair. Het laatste deel van onze vakantie hebben we dan ook geregeld op campings van deze Club gestaan.

Vanuit Glenrothes, een moderne plaats die verder niets bijzonders heeft, hebben we een dagtocht gemaakt door de streek. We zijn tussen de toppen van de Lomonds gereden vanwaar we een schitterend uitzicht over de streek hadden. Dit was de lange klim hiernaartoe meer dan waard. Aan de andere kant ligt het plaatsje Falkland een heel authentiek stadje met een fraai plein met oude gebouwen en ook Het Falkland Palace. Dit is een oude buitenplaats van het Schotse koningshuis. Hier zijn de gebruikelijke stijlkamers te bewonderen en ook de tuin er omheen is de moeite waard, met enkele zeer fraaie vaste plantenborders.

Edinburgh
Vanuit Glenrothes ga je langzaam weer naar een drukker bewoond gebied toe. Je merkt het aan de grotere steden en vooral door het drukkere verkeer. Het wordt voor de NCN 1 ook moeilijker om verkeersvrije wegen te volgen. Hierdoor wordt de route vaak geleid over smalle paadjes die met onze beladen fietsen niet altijd even makkelijk te nemen zijn. We zijn op een gegeven moment toch maar de drukke hoofdweg gaan volgen. Gelukkig kwam er in de aanloop naar de Forth Bridge ook een fietspad langs de weg zodat het fietsen weer wat prettiger werd. Vanaf de Forth Bridge heb je een heel mooi uitzicht op de beroemde spoorbrug bij Edinburgh de Forth Bridge. We hadden besloten om aan de westkant van Edinburgh bij Granton een camping te zoeken. Hier is een camping van de Caravan en Camping Club. Zoals gebruikelijk bij grote steden is deze camping meestal vrij vol maar voor fietsers en backpackers is er bijna altijd nog wel een plekje. Je staat op het trekkersveldje wel behoorlijk haring aan haring maar verder is dit een prima kampeerplek.

De NCN1 gaat zelf ook Edinburgh in en loopt zelfs dwars door het centrum, maar we zijn zelf niet met de fiets de stad ingegaan. Vanaf Granton lopen veel buslijnen en bij de camping is ook een bushalte van een bus die je in korte tijd midden in Edinburgh aflevert. Voor 2,30 pond mag je de hele dag rondreizen met alle bussen in Edinburgh.

Edinburgh is voor ons één van de leukste grote steden die wij kennen. Er heerst een prettige sfeer en er is veel te zien en te doen. Hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is natuurlijk Edinburgh Castle en the Royal Mile, de weg naar het kasteel. In de periode dat wij er waren rond begin augustus vindt hier ook het beroemde Edinburgh Festival plaats met de Royal Millitary Tattoo. Wil je naar deze show dan moet je ruim van tevoren via internet kaarten bestellen. Op straat vindt in deze periode het Frinch Festival plaats, overal op straat vertonen amateurgezelschappen en andere artiesten hun kunsten.