Fietsvakanties in Schotland
Door de jaren heen keren we vaak weer terug naar Schotland om daar te fietsen. De meeste tijd rijden we met de boekjes Schotland Rond deel 1 en 2 van Europafietsers. Maar ook delen van de Noordzeeroute hebben we gereden en vaak kiezen we een ook eigen route of maken we een variatie op een bestaande route. In Groot-Brittannië zijn er veel moie grotendeels bewegwijzerde route's van Sustrans, het National Cycle Network (NCN).
Na twee jaren vanuit huis naar het zuiden en oosten te zijn gefietst was de roep van de zee dit jaar weer te groot om te negeren. Mathilde werkt dit jaar ook op de King Seaways als Ocean Conversionist voor ORCA wat een extra reden gaf om dit jaar weer de overtocht naar Tynemouth te maken. Dat plannen echter snel kunnen wijzigen door de omstandigheden kwamen we ook dit jaar weer achter. Het plan was om bij aankomst de trein te nemen naar Glasgow en na een overnachting de volgende dag naar Oban door te reizen voor de veerboot naar de Outer Hebrides. Treinen en B&B waren al geboekt, maar op het laatst bleek dat juist onze aankomstdag de eerste dag was van een landelijke spoorwegstaking in de UK. Reserveringen konden gelukkig nog ongedaan worden gemaakt tegen niet te veel kosten. In plaats daarvan zijn we vanuit Tynemouth gewoon op de fiets gestapt om naar de oostkust te fietsen via Hadrians Wall.
Hoewel we januari 2018 nog in Schotland zijn geweest, voelt het toch alsaf we er al jaren niet zijn geweest. De laatste keer dat we in Schotland hebben gefietst was alweer vier jaar terug in 2015. Er zijn nog steeds delen van Schotland die we nog niet per fiets hebben gereden, tijd dus om toch weer terug te gaan. Dit jaar hebben we wel andere bestemmingen overwogen, zoals een oud plan van ons om een tocht rond de Ierse Zee te rijden door Engeland, Wales, Ierland, Noord-Ierland en Schotland, maar voor deze tocht willen we wat meer tijd uittrekken dan we dit jaar hebben. We hebben er ook over gedacht om een keer in IJsland te gaan fietsen, maar ook daar ontbreekt ons echt de tijd voor en dat wordt dan ook wel een vrij kostbare reis.
Het is dus Schotland geworden en we willen weer een deel van Schotland Rond doen, ditmaal vanaf Edinburgh door de highlands over de Drumochter Pass naar Inverness. Langs Loch Ness via de Caledonian Way weer naar het zuiden naar Oban om daar te kiezen om verder te rijden naar Campbeltown of met de ferry naar Colonsay en Islay. Het laatste stuk gaat dan weer via Galloway en Hadrian's Wall terug naar Newcastle.
Eind juni / begin juli 2015 hebben we enkele gedeelten van Schotland Rond een uitgave van Europafietsers gereden. Zoals gebruikelijk voor ons hebben we de ferry van DFDS genomen van IJmuiden naar Tynemouth, deze vertrekt bijna vanuit onze achtertuin en is altijd een heel ontspannen begin van onze vakanties.
Het zuidelijk deel, onder de lijn Glasgow / Edinburgh, van de in de twee boekjes beschreven routes hebben we al enkele keren gefietst. Daarom hebben we eerst de trein genomen van Newcastle naar Edinburgh om van daaruit te gaan fietsen naar het aan de westkust gelegen Oban. Oban is het vertrekpunt van vele veerboten van Caledonian MacBrayne wij hebben de dagelijkse veerboot genomen naar Castlebay op Barra. Op de Outer Hebriden kan je heel mooi, van eiland naar eiland hoppend, fietsen van Castlebay naar Stornoway op Lewis. In Stornoway hebben we de veerboot terug genomen naar Ullapool op het Schotse vasteland. Vanuit Ullapool volgt een heel mooi maar vrij zwaar traject naar het uiterste noordwesten van Schotland: Durness vlak bij Cape Wrath.
Oorspronkelijk zouden we van daaruit doorrijden naar Inverness, maar wegens tijdgebrek hebben we ter plekke besloten om gebruik te maken van de fietsbus van Durness naar Inverness. Heel leuk omdat je ook een deel van de gefietste route weer terug rijdt. Vanuit Inverness zijn we met de ochtendtrein weer naar Newcastle gereden om daar 's middags weer de ferry naar IJmuiden te nemen. Als je meer tijd hebt is het uiteraard ook mogelijk om de met openbaar vervoer afgelegde stukken fietsend af te leggen. In de twee boekjes van Schotland Rond zijn deze trajecten ook goed beschreven. Zelf geven we er de voorkeur aan om grotendeels te rijden op de GPS-tracks die van deze routes beschikbaar zijn.
In de komende weken zal er naar ik hoop meer info verschijnen op deze site van onze reis. In ieder geval komen er komende week foto's in het fotoalbum.
Voor het eerst sinds de geboorte van Mathilde in 1993 weer met z'n tweeën op vakantie. Mathilde gaat met een paar vriendinnen met de trein door Schotland, en wij gaan drie weken op de fiets door Schotland. We blijven dus wel interesse hebben in dezelfde vakantielanden, maar het tempo waarin we rondreizen verschilt nogal. Wij zetten de fiets weer op de boot naar Newcastle en van daar fietsen we richting westkust om daar wat eilandjes te bezoeken. Basis voor onze rondrit is de St.Columba fietsroute, althans hierdoor zijn we op het idee gekomen voor deze vakantie. Grotendeels volgen we de route wel maar we nemen de vrijheid om naar believen af te wijken om onze eigen weg te volgen.