Eind juni / begin juli 2015 hebben we enkele gedeelten van Schotland Rond een uitgave van Europafietsers gereden. Zoals gebruikelijk voor ons hebben we de ferry van DFDS genomen van IJmuiden naar Tynemouth, deze vertrekt bijna vanuit onze achtertuin en is altijd een heel ontspannen begin van onze vakanties.
Het zuidelijk deel, onder de lijn Glasgow / Edinburgh, van de in de twee boekjes beschreven routes hebben we al enkele keren gefietst. Daarom hebben we eerst de trein genomen van Newcastle naar Edinburgh om van daaruit te gaan fietsen naar het aan de westkust gelegen Oban. Oban is het vertrekpunt van vele veerboten van Caledonian MacBrayne wij hebben de dagelijkse veerboot genomen naar Castlebay op Barra. Op de Outer Hebriden kan je heel mooi, van eiland naar eiland hoppend, fietsen van Castlebay naar Stornoway op Lewis. In Stornoway hebben we de veerboot terug genomen  naar Ullapool op het Schotse vasteland. Vanuit Ullapool volgt een heel mooi maar vrij zwaar traject naar het uiterste noordwesten van Schotland: Durness vlak bij Cape Wrath.
Oorspronkelijk zouden we van daaruit doorrijden naar Inverness, maar wegens tijdgebrek hebben we ter plekke besloten om gebruik te maken van de fietsbus van Durness naar Inverness. Heel leuk omdat je ook een deel van de gefietste route weer terug rijdt. Vanuit Inverness zijn we met de ochtendtrein weer naar Newcastle gereden om daar 's middags weer de ferry naar IJmuiden te nemen. Als je meer tijd hebt is het uiteraard ook mogelijk om de met openbaar vervoer afgelegde stukken fietsend af te leggen. In de twee boekjes van Schotland Rond zijn deze trajecten ook goed beschreven. Zelf geven we er de voorkeur aan om grotendeels te rijden op de GPS-tracks die van deze routes beschikbaar zijn.

In de komende weken zal er naar ik hoop meer info verschijnen op deze site van onze reis. In ieder geval komen er komende week foto's in het fotoalbum.

SR1    SchotlandRond2

De gefietste route, exclusief de met boot trein en bus afgelegde stukken.

Fietsroute15

Datum Van Naar Afstand (km) Overnachting
27 jun IJmuiden 2
Veerboot IJmuiden Tynemouth
28 jun Tynemouth Newcastle 17
Trein Newcastle Edinburgh
Edinburgh Linlithgow 35 Beecraigs Caravan & Camping Site
29 jun Linlithgow Fintry 68 Balgair Castle Holiday Park
30 jun Fintry Arrochar 64 Glenloin House Camp Site
1 jul Arrochar Oban 100 Oban Caravan & Camping Park
2 jul Oban 12
3 jul Oban 5
Veerboot Oban Castlebay
Castlebay Borve 4 Borve Camping & Caravan Site
4 jul Borve Linaclate 60 Shell Bay House & Caravan Park
5 jul Linaclate Horgabost 85 Traigh Horgabost Campsite
6 jul Horgabost Laxdale 65 Laxdale Holiday Park
7 jul Callanish 52
8 jul Laxdale Stornoway 3
Veerboot Stornoway Ullapool Broomfield Holiday Park
9 jul Ullapool Achmelvich 57 Shore Caravan Site
10 jul Achmelvich Scourie 49 Scourie Caravan & Campsite
11 jul Scourie Durness 41 Sango Sands Caravan & Campsite
12 jul Durness 16
13 jul Cape Wrath 18
14 jul Fietsbus Durness Inverness Bught Caravan & Campsite
15 jul Foyers 67
16 jul Inverness 0
17 jul Trein Inverness Newcastle 3
Newcastle Tynemouth 17
Veerboot Tynemouth IJmuiden
18 jul IJmuiden 2
Totaal 842