Zweden 2004

In 2004 zijn we met de fietsbus naar Zweden gegaan. Vanuit Amsterdam zijn we naar Jönköping gereden. In drie weken zijn we via Vimmerby naar het eiland Öland aan de oostkust gereden en daarna weer landinwaarts naar Ljüngby, waar we weer op de fietsbus zijn gestapt voor de terugreis naar Amsterdam.

Zweden2004


 Afstandstabel 

Datum Van Naar Afstand (km)
19 jul IJmuiden Amsterdam Amstel 33
  Fietsbus Amsterdam Jönköping  
20 jul Jönköping Gränna 37
21 jul   Gränna 14
22 jul   Visingsö 41
23 jul Gränna Ralingsås 53
24 jul Ralingsås Förenäs 57
25 jul Förenäs Vimmerby 61
26 jul   Astrid Lindgrens Varld 11
27 jul   Vimmerby 11
28 jul Vimmerby Oskarshamn 76
29 jul Oskarhamn Bödahamn 19
30 jul   Öland 47
31 jul Bödahamn Köpingsvik 57
1 aug   Borgholm 21
2 aug Köpingsvik Färjesteden 51
3 aug   Alvaret 57
4 aug Färjesteden Nybro 47
5 aug Nybro Hovmantorp 76
6 aug   Glasriket 27
7 aug Hovmantorp Torne 53
8 aug Torne Ljungby 55
9 aug   omgeving Ljungby 49
10 aug   Ljungby 13
  Fietsbus Ljungby Amsterdam  
11 aug Amsterdam IJmuiden 33
      999
4 aug      Färjesteden - Nybro        [47 km]
Van Farjesteden met de fietsbus over de Olandsbron naar Kalmar vandaar via fietspaden door stedelijk gebied naar Lindsdal. Daarna weer rustige wegen licht stijgend door bossen en landerijen naar Nybro.
Overnachting op camping Nybro een kleine stadscamping tussen de bomen bij een meer vlakbij het centrum van Nybro. Door de beschutting van de bomen zijn er wel veel muggen te vinden.
Over de Olandsbron rijdt in het hoogseizoen één maal per uur een bus met een "open' fietsaanhanger, waarop zo'n 40 fietsen kunnen. De bagage gaat onderin de bus, en gratis ga je de drukke Olandsbron over. Buiten het seizoen mag je er ook overheen fietsen.
Kalmar is een fraaie oude vestingstad met een strategisch gelegen fort en een imposante dom.

 
26 juli    >> Astrid Lindgrens Varld [ 11 km ]
Vimmerby is vooral bekend omdat het de geboorteplaats is van Astrid Lindgren, de schrijfster van onder meer Pippi Langkous. In Vimmerby is dan ook het Astrid Lindgrens Varld te vinden, een themapark voor kinderen gebaseerd op de verhalen van Astrid Lindgren zoals Ronja de Roversdochter, de Gebroeders Leeuwenhart Pippi Langkous en nog veel meer. 
In dit park is de omgeving van die verhalen nagebouwd en worden de verhalen nagespeeld. De shows die hier worden gegeven zijn heel mooi om te zien, er wordt ook veel in gezongen. Nadeel is alleen dat alles in het Zweeds is en wij er dus niet veel van verstaan. Voor en na de optredens lopen de diverse personages uit de verhalen door het hele park heen. Het park is niet zo heel groot, maar je kunt een groot deel van de dag met een bezoek hieraan vullen. Het park is opgezet voor kinderen tot zo'n tien jaar voor oudere kinderen is het wat minder interessant, hoewel Mathilde zich er prima vermaakt heeft deze dag.

 

19 juli    IJmuiden - Amsterdam Amstel ( Fietsbus naar Zweden ) [ 33 km ]
De fietsbus vertrekt vanaf het vaste vertrekpunt van alle Cycletours fietsbussen: het Amstelstation. Onze bus vertrok om 15.00 uur, evenals de bussen naar andere bestemmingen we hadden dus ruim tijd om thuis de laatste spullen in te pakken. Rond twaalven zijn we van huis vertrokken voor de 33 km fietsen van IJmuiden via Spaarndam en Halfweg naar Osdorp en dwars door Amsterdam naar het vertrekpunt. Hier stonden al meerdere fietsers te wachten, waaronder ook veel met kinderen. Met onze bus ging ook een gelijk groepsreis mee die een tweeweekse trektocht met kinderen ging maken vanaf Jönköping. Opvallend was dat er naast deze groep ook veel gezinnen meegingen naar Zweden die daar net als wij individueel gingen rondtrekken.

FietsbusDe bus was van het type Royal Class wat betekende dat er dus genoeg beenruimte was en dat de rugleuning achteruit kon worden gezet in een redelijk comfortabele slaapstand. Echt goed slapen doe je niet tijdens zo'n nacht maar met korte tukjes rust je wel redelijk en je verbruikt verder geen energie. Onderweg wordt er geregeld gestopt, eerst in Utrecht, Zwolle en Groningen om mensen op te pikken. Pas heel laat (± 23.00 uur) stopten we 's avonds om nog wat te eten. Het is dus raadzaam om zelf wat eten mee te nemen in de bus. Verder konden we 's nachts de bus nog uit voor twee korte boottochten. Puttgarden - Rödby en Helsingør - Helsingborg. In Helsingborg werd het al wat schemerig zodat we rustig wakker wordend van de eerste aanblik van het Zweedse landschap konden genieten, totdat we om half negen arriveerden op het eindpunt in Jönköping.