19 juli    IJmuiden - Amsterdam Amstel ( Fietsbus naar Zweden ) [ 33 km ]
De fietsbus vertrekt vanaf het vaste vertrekpunt van alle Cycletours fietsbussen: het Amstelstation. Onze bus vertrok om 15.00 uur, evenals de bussen naar andere bestemmingen we hadden dus ruim tijd om thuis de laatste spullen in te pakken. Rond twaalven zijn we van huis vertrokken voor de 33 km fietsen van IJmuiden via Spaarndam en Halfweg naar Osdorp en dwars door Amsterdam naar het vertrekpunt. Hier stonden al meerdere fietsers te wachten, waaronder ook veel met kinderen. Met onze bus ging ook een gelijk groepsreis mee die een tweeweekse trektocht met kinderen ging maken vanaf Jönköping. Opvallend was dat er naast deze groep ook veel gezinnen meegingen naar Zweden die daar net als wij individueel gingen rondtrekken.

FietsbusDe bus was van het type Royal Class wat betekende dat er dus genoeg beenruimte was en dat de rugleuning achteruit kon worden gezet in een redelijk comfortabele slaapstand. Echt goed slapen doe je niet tijdens zo'n nacht maar met korte tukjes rust je wel redelijk en je verbruikt verder geen energie. Onderweg wordt er geregeld gestopt, eerst in Utrecht, Zwolle en Groningen om mensen op te pikken. Pas heel laat (± 23.00 uur) stopten we 's avonds om nog wat te eten. Het is dus raadzaam om zelf wat eten mee te nemen in de bus. Verder konden we 's nachts de bus nog uit voor twee korte boottochten. Puttgarden - Rödby en Helsingør - Helsingborg. In Helsingborg werd het al wat schemerig zodat we rustig wakker wordend van de eerste aanblik van het Zweedse landschap konden genieten, totdat we om half negen arriveerden op het eindpunt in Jönköping.

20 juli    Jönköping - Gränna [ 37 km ]
Na aankomst hebben we eerst weer onze lowriders bevestigd en de fietstassen opgeladen om daarna meteen een eerste stuk verder te trekken. De bus stopt wel bij een camping, maar wij wilden deze eerste dag toch al wat verder trekken. Jönköping is een vrij grote stad maar we zaten aan de goede kant van de stad zodat we vrij direct op een rustige weg zaten. Hier kwamen we ook meteen een bewegwijzerde fietsroute tegen die rond het Vättern meer loopt. Er zijn in Zweden veel van dit soort routes voor meerdaagse trektochten en we hebben daar ook veel gebruik van gemaakt. Wel bleek het raadzaam om naast de bewegwijzering ook een beschrijving van de route te hebben, daar het af en toe wel voorkomt dat op een belangrijk punt een bordje ontbreekt. Bij ons was dat de eerste dag ook het geval en omdat we geen idee hadden hoe de route moest lopen hebben we een groot deel van de dag over een wat drukkere weg gereden terwijl de uitgezette route een rustiger traject volgde. Via Kaxholmen en Olmstad kwamen we in Gränna, na een tocht van 37 km, waar we op de plaatselijke camping onze tent hebben opgezet. De camping is groot met veel caravans en gelukkig ook een groot tentveld. Het is wel te zien dat het hier de laatste tijd heel nat is geweest, het tentveld is behoorlijk drassig en voor een droog plekje moesten we toch heel dicht bij de caravans gaan staan.

Op elke camping in Zweden is wel een keukentje met een of meer kookplaten waar je gebruik van kan maken. Hier waren we heel blij mee omdat we zelf koken op campinggaz en de doorpriktankjes hiervoor bleken in Zweden heel slecht te krijgen.
 
21 juli >>Gränna [14km]
Gränna is een langgerekt plaatsje ingesloten tussen aan de ene kant een steile rotswand en aan de andere kant het Vättern meer. Het is een fraai dorpje met enkele mooie houten gebouwen. Gränna is echter vooral bekend vanwege de zuurstokken en het lokale knäckebröd. Overal in het plaatsje vind je winkels waar zuurstokken oftewel 'polkagris' wordt gemaakt. Overal zijn er demonstraties waarbij je kan zien (achter glas) hoe het maken van de polkagris gaat. In één van de winkels moet je van de straat door dezelfde deur om bij de tandarts te komen. 
Er wordt in Gränna heel lekker knäckebröd gemaakt ook hiervan kan je bekijken hoe dit gemaakt wordt.
Deze dag was een beetje druilerig wat weer betreft dus zijn we de hele dag in en rond Gränna gebleven  's Middags zijn we wel naar Röttle gereden even ten zuiden van Gränna waar een hoge waterval is waarlangs je een mooie wandeling kunt maken.
 
22 juli    >> Visingsö [ 41 km ]
Vanaf Gränna vaart een veerboot naar het eiland Visingsö in het Vättern meer, een tocht van zo'n 25 minuten. Visingsö ligt heel strategisch in dit meer, van daar dat één van de eerste koningen van Zweden op de zuidpunt van dit eiland een fort heeft laten neerzetten. Hiervan zijn de fundamenten nog zichtbaar. 
Visingsö is geen groot eiland het is ±16 km lang en 3 breed, in één dag konden wij fietsend het hele eiland bekijken. Naast de al genoemde Näs Slottsruin is er op het eiland nog een ruïne van een zestiende-eeuws kasteel, met daarbij een interessante tuin in barokstijl met veel keukenkruiden en geneeskrachtige planten.
 
23 juli    Gränna - Ralingsås [ 53 km ]
Vanaf Gränna zijn we verder getrokken via Vineda en Hullaryd naar Ralingsås bij Aneby. We staan op een wel heel mooi gelegen  camping  met uitzicht over het Ralången meer. We waren oorspronkelijk van plan wat verder te fietsen naar Eksjö, maar vonden het vandaag na 45 vermoeiende kilometers genoeg. Dicht bij het Vättern zijn de heuvels behoorlijk steil en hoog, vanmorgen begon het al zwaar. We hebben vandaag op de fiets en te voet veel hoogtes moeten beklimmen. Om te beginnen al om Gränna uit te komen. Later volgden er meer steile klimmetjes en afdalingen (één van 15%) waar we af en toe moesten lopen, vooral Mathilde die vandaag niet lekker in haar vel zat en niet durfde te dalen na de val van dinsdag. Het gaat wel steeds beter nu met fietsen want het landschap wordt langzaam wat glooiender nu we verder van het Vättern komen

We staan trouwens ook weer op dezelfde camping als het cycletours kamp.

24 juli    Ralingsås - Förenäs [ 57 km ]
We zijn verdergetrokken in zuidwestelijke richting door Eksjö naar een fraai gelegen camping  in Förenäs bij het Mycklaflon meer. Het fietsen gaat hier weer wat gemakkelijker, de heuvels worden minder steil en hoog. Dit glooiende landschap is meer zoals we dat van te voren thuis hadden gedacht.

Eksjö is een fraai stadje met een mooi oud centrum met smalle winkelstraten en houten panden, althans de helft van het centrum. De andere helft is ooit platgebrand en daar is dus een nieuw moderner centrum gebouwd.
In Eksjö hebben we informatie gevonden over de Astrid Lindgrenleden, een gemarkeerde fietsroute die loopt van Jönköping naar Västervik aan de Oostzeekust. Deze route willen we volgen tot aan Vimmerby. Vanaf Eksjö loopt de route al over smalle bospaadjes, die we normaal niet zouden rijden, maar die wel heel leuk zijn. De routebordjes zijn veelvuldig aanwezig, helaas ontbrak er één op een plek waar de weg vernieuwd was, met behulp van de kaart hadden we de route echter weer snel terug.
 
25 juli    Förenäs - Vimmerby [ 61 km ]
Voor het eerst wat regen gehad onderweg deze vakantie, het begon 's middags wat zachtjes te miezeren waarvoor we meestal geen regenjas aan moeten doen. Na aankomst in Vimmerby echter begon het hard en langdurig te regenen zodat we in compleet regenpak bij de camping aankwamen. Gelukkig werd het droog op het moment dat we een plekje voor de tent hadden gevonden. Deze  camping bij Vimmerby is ook weer gelegen aan een meer. Het is een behoorlijk grote camping met diverse tentvelden. Het deel vlak aan het meer was al vrij vol met tenten. We hebben onze tent daarom op een hoger gelegen tentveld gezet, we moeten daarom wel een stukje lopen om bij het meer te komen als we willen zwemmen, maar we hadden wel meer ruimte voor ons kamp.