4 aug      Färjesteden - Nybro        [47 km]
Van Farjesteden met de fietsbus over de Olandsbron naar Kalmar vandaar via fietspaden door stedelijk gebied naar Lindsdal. Daarna weer rustige wegen licht stijgend door bossen en landerijen naar Nybro.
Overnachting op camping Nybro een kleine stadscamping tussen de bomen bij een meer vlakbij het centrum van Nybro. Door de beschutting van de bomen zijn er wel veel muggen te vinden.
Over de Olandsbron rijdt in het hoogseizoen één maal per uur een bus met een "open' fietsaanhanger, waarop zo'n 40 fietsen kunnen. De bagage gaat onderin de bus, en gratis ga je de drukke Olandsbron over. Buiten het seizoen mag je er ook overheen fietsen.
Kalmar is een fraaie oude vestingstad met een strategisch gelegen fort en een imposante dom.
 
5 aug      Nybro - Hovmantorp        [76 km]
Van Nybro via rustige wegen slingerend langs Eriksmala, Skruv, Akerby en Lessebo. Het laatste stuk langs het Röttnenmeer naar Hovmanstorp. 
Overnachting op camping Hovmantorp een mooie camping aan het Rottnen met grote ruime tentvelden, de caravans staan op een ander gedeelte. In het meer kan goed gezwommen worden alhoewel je daarna ja goed moet afspoelen vanwege de bruine veenkleur die je huid en zwemkleding dan heeft. De tentvelden zijn heel open zodat de wind vrij spel heeft en de muggen pas laat komen.
Nybro ligt aan de rand van de Glasriket, deze streek staat bekend om zijn vele glasblazerijen. In de hele streek zijn veel blazerijen te vinden die elk hun eigen stijl en specialiteit hebben. Sommige zijn gericht op een groot publiek, andere richten zich meer op meer kunstzinnige voorwerpen. Op veel plaatsen worden demonstraties glasblazen gegeven. Het landschap blijft mooi en goed om doorheen te fietsen, rustig en licht glooiend.
6 aug      >> Glasriket                    [27 km]
Glas, glas en nog eens glas.
Een rondrit gemaakt door het hart van de Glasriket. Van Hovmantorp langs de drukke hoofdweg naar Stombergshyttan, daarna dwars door de bossen naar Bergdala en terug over een stille asfaltweg terug naar de camping.

Gisteren op de weg van Nybro naar Hovmantorp hebben we al een drietal glasfabrieken bekeken in Nybro, Afors en Skruv. Deze dag hebben we er ook weer een aantal bekeken in Hovmantorp, Bergdala en Strombergshyttan.
Voor Mathilde zijn de demonstraties glasblazen het meest interessant en vooral door het gebruik van bijzondere vormen en kleuren, wat dat betreft waren Afors en Bergdala het leukste. Als je niet veel fabrieken af wilt rijden dan is Strombergshyttan het interessantste, hier zit een enkele kleine blazerij en verder een verzameling van verkooppunten van de grotere blazerijen zodat je hier een goed overzicht krijgt van wat er in de Glasriket zoal gemaakt wordt.
Deze dag was echter de rit van Strombergshyttan naar Bergdala het leukste, zoals gezegd reden we hier dwars door het bos, waarbij we af en toe niet precies wisten waar we ons bevonden, hier kwamen we echter wel opeens twee elanden tegen, een schitterend gezicht.
 
7 aug      Hovmantorp - Torne        [53 km]
Vanuit Hovmantorp langs het Rottnen over enkele pittige hellinkjes naar Ingelstad en verder naar het grote Asnen meer,waar we bij Torne zijn gestopt.
Hier is weer een kleine familiecamping heerlijk rustig vlakbij het Asnen.
We hebben deze dag weer geregeld delen van de Sverigeleden gevolgd, een volgende keer zoeken we toch meer gegevens over deze lange afstand fietsroute.
Rond het Asnen zijn heel veel mogelijkheden om te fietsen en om allerlei watersporten te doen. Het is ook goed mogelijk om hier verscheidene dagen door te brengen. 
Zo tegen het eind van de vakantie echter begint Mathilde wat tekenen van vermoeidheid te tonen. Daarom hebben we besloten om de volgende dag toch maar verder te trekken naar onze laatste camping bij Ljungby.

8 aug      Torne - Ljungby                [55 km]
De laatste reisdag was niet de mooiste het eerste deel was nog wel mooi langs het meer tot aan Vislanda. Vanaf deze plaats loopt echter een dertig km lange rechte weg naar Ljungby. In het begin was deze weg nog wel lekker rustig, maar later op de dag neemt het verkeer hier behoorlijk toe en een lange rechte weg met vrij veel verkeer wordt op den duur heel vervelend.
De camping hier ligt aan de rand van de stad vlakbij het zwembad, als campinggast mag je ook gebruik maken van het zwembad. Rond de camping is verder niet veel te beleven maar het is hier in ieder geval wel lekker rustig.

9 aug      >> omgeving Ljungby      [49 km]
Het weer is de afgelopen dagen best warm geweest, voor deze dag hebben we dan ook een niet te grote rondrit gepland door de omgeving van Ljungby, waarbij we ook een groot meer aandoen om daar in het water te ontspannen en af te koelen. Zelfs ik heb voor het eerst gezwommen deze vakantie, iets wat bijna nooit gebeurd.
Op de camping is het een stuk drukker geworden, morgen vertrekt onze bus naar Nederland en alle passagiers, alleen of in groepsverband verzamelen zich nu ook op de camping. Morgenochtend komt daar ook nog de groep bij die aankomt met de fietsbus uit Nederland. De kampleiding heeft besloten dat onze tent de scheidslijn is. Links van ons staan nu al veel tenten, de ruimte rechts van ons is leeg en daar wordt morgenochtend vroeg de aankomende groep neergezet.
 
10 aug    >> Ljungby ( Fietsbus naar Nederland )    [13 km]
We werden dus vroeg wakker, want rond zes uur kwam de groep aan. We zijn dus vanmorgen rustig alles gaan inpakken. Onze spullen konden we bij het kamp neer zetten zodat we 's middags nog naar Ljungby konden om daar nog wat rond te kijken. Ook hadden we nog tijd om warm te eten. Onze bus vertrok pas 's avonds en dat werd uiteindelijk een uur of negen. Op de terugreis had Mathilde gelukkig weer aanspraak aan een leeftijd genootje uit Haarlem die ook met haar ouders had gefietst in Zweden. Zelf had ik aanspraak aan haar vader die net als ik ook een hardloper is en in het dagelijks leven ook bijna alles op de fiets doet.
 
11 aug    Amsterdam Amstel - IJmuiden    [33 km]
De terugreis verloopt bijna geheel 's nachts, half wakend en half slapend reden we zo weer via Denemarken en Duitsland naar Nederland terug, waarbij we op de twee veerboten weer even onze benen konden strekken. Terug in Nederland begon het verschrikkelijk te regenen, hoe dichter we bij de kust kwamen hoe droger het echter werd en toen we in het begin van de middag in Amsterdam aankwamen was het echt droog geworden en konden we aan de laatste etappe beginnen over vertrouwde wegen om zo na omzwervingen over bijna 1000 kilometer weer terug te komen in IJmuiden.